shutterstock_377192308 (1).jpg

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΣ

Το Τμήμα Τεχνολογίας Υποδήματος έχει σκοπό να προετοιμάσει επαγγελματίες σχεδιαστές/κατασκευαστές με ολοκληρωμένες γνώσεις γύρω από τον τεχνικό σχεδιασμό και την κατασκευή όλων των τύπων υποδήματος. Παράλληλα στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τον σπουδαστή να αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχεδιαστική ταυτότητα μέσω εικαστικών και δημιουργικών μαθημάτων και ολοκληρώνοντας τις σπουδές του να έχει ολοκληρώσει την πρώτη του προσωπική συλλογή. 

Full time & Part time φοίτηση:  Ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε full time φοίτηση διάρκειας δύο ακαδημαϊκών ετών παρακολουθώντας το σύνολο των μαθημάτων που αντιστοιχούν σε κάθε τομέα ή και συναφή μαθήματα επιλογής (αυτοτελείς κύκλοι μαθημάτων) και ανάμεσα σε part time φοίτηση επιλέγοντας μέρος των μαθημάτων, διαμορφώνοντας έτσι το πρόγραμμά του ανάλογα τις ανάγκες του και το χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο ίδιος στη σχολή.

Εκπαιδευτικές Εκδρομές/Επισκέψεις/Καλεσμένοι Εισηγητές: Κατά τη διάρκεια του διετούς προγράμματος σπουδών πραγματοποιούνται εισηγήσεις & επιδείξεις από καλεσμένους ομιλητές, οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές & επισκέψεις συναφείς με το αντικείμενο κατά τις οποίες ο σπουδαστής αποκτά επαφή με key players της αγοράς και γνώσεις ευρέος φάσματος επάνω στη μόδα, τα υλικά, και την παραγωγική διαδικασία. Ενδεικτικά, κάθε χρόνο πραγματοποιείται επίσκεψη σε μονάδα κατασκευής καλαποδιών, σε εργοστάσιο παραγωγής πλαστικών τακουνιών & σολών, βιοτεχνίες κατασκευής υποδημάτων, βυρσοδεψεία και προμηθευτές Α υλών και επίσκεψη στις διεθνείς εκθέσεις MICAM και LINEA PELLE στο Μιλάνο.

Συμμετοχή σε εκθέσεις & διεθνείς διαγωνισμούς:  Οι σπουδαστές της σχολής έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής τόσο σε εκθέσεις και επιδείξεις που διοργανώνει η σχολή ή εξωτερικοί φορείς όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς στον χώρο του σχεδίου υποδημάτων με την υποστήριξη της σχολής.

Πρακτική Εξάσκηση - Χρήση Εγκαταστάσεων της Σχολής: Οι σπουδαστές που παρακολουθούν τα προγράμματα σπουδών επαγγελματικής κατάρτισης έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της σχολής και το μηχανολογικό εξοπλισμό που βρίσκεται στους κοινόχρηστους χώρους για πρακτική εξάσκηση σε ώρες που δεν διεξάγονται άλλα μαθήματα σε αυτούς τους χώρους (ισχύει για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το 1ο τετράμηνο σπουδών)

Βεβαίωση Σπουδών: Με την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης "Προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης" με θέμα "Τεχνολογία Υποδημάτων - Τεχνικό Σχέδιο, Κατασκευή & Σχέδιο Μόδας Υποδημάτων"  με αναλυτική λίστα των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τεχνικό Σχέδιο Υποδημάτων

Στο μάθημα διδάσκεται τεχνικό σχέδιο υποδημάτων και κατασκευή στάμπου. Ξεκινώντας από τη γνωριμία με το καλαπόδι και την ανατομία του ποδιού θα περάσουμε στον τεχνικό σχεδιασμό υποδήματος, δηλαδή την δημιουργία των στάμπων (πατρόν) σε όλους τους τύπους υποδημάτων ξεκινώντας από την απλή γόβα και συνεχίζοντας σε πιο σύνθετες μορφές όπως τα δετά αντρικά και γυναικεία, την μπότα, το αθλητικό, το παιδικό υπόδημα κα.

Εργαστήριο Κατασκευής Υποδημάτων

Στο τμήμα αυτό, ο σπουδαστής θα εξειδικευτεί στην κατασκευή χειροποίητου μονταριστού υποδήματος. Ξεκινώντας από την εξοικείωση με τις επιμέρους τεχνικές της 
"ρέγουλας" και τη χρήση γαζωτικών μηχανών δέρματος και άλλων μηχανών υποδηματοποιίας θα περάσουμε
στην κατασκευή μονταριστών υποδημάτων, επάνω σε έτοιμα σχέδια, καλύπτοντας όλους τους τύπους υποδήματος  (γόβα, δετά αντρικά και γυναικεία (oxford, derby), μπότα, μποτάκι, αθλητικό κα) σε διάφορες παραλλαγές

Σχέδιο Μόδας Υποδημάτων & Αξεσουάρ

Το μάθημα έχει σκοπό να αποκτήσει ο σπουδαστής τις απαραίτητες ικανότητες για να μπορεί να αποτυπώνει με λεπτομέρεια τις ιδέες του στο χαρτί. Θα διδαχθεί το σχεδιασμό της φιγούρας, τις ενδυματολογικές λεπτομέρειες και τα αξεσουάρ και το πως με τη χρήση διαφόρων υλικών θα μπορεί να αποτυπώσει υφές και να δίνει το απαιτούμενο βάθος στα σχέδιά του.

Ελευθερο Σχέδιο, Χρωματολογία & Αισθητική

Σκοπός του μαθήματος είναι  ο σπουδαστής να αναπτύξει την συνθετική του σκέψη και να καλλιεργήσει την αισθητική του αντίληψη και κρίση. Να κατανοήσει τις βασικές αρχές αναλογίας και προοπτικής καθώς και τη λειτουργία του φωτός και της σκιάς στη σύνθεση μορφών και την απεικόνιση υφών ώστε να αποδίδει µε ταχύτητα το θέμα µε την βοήθεια του σκίτσου.  Τέλος θα γνωρίσει το χρώμα και τη χρήση του καθώς και τις βασικές αρχές χρωματολογίας και αισθητικής και θα αποκτήσει το προσωπικό του ύφος και τον δικό του σχεδιαστικό γραφικό χαρακτήρα

Ιστορία Τέχνης & Μόδας

Το μάθημα έχει σκοπό τη γνωριμία με τα στοιχεία εκείνα της Ιστορίας της Τέχνης που επέδρασαν στη διαμόρφωση και εξέλιξη της ενδυμασίας μέχρι σήμερα. Τη μελέτη καλλιτεχνών των αντίστοιχων περιόδων και τα σημαντικότερα έργα τους και να εκτιμά πώς οι κοινωνικές, πολιτικές και θρησκευτικές εξελίξεις της κάθε περιόδου επηρέασαν την τέχνη και κατ’  επέκταση την ενδυμασία και τη μόδα.

Δημιουργικός Σχεδιασμός & Οργάνωση Συλλογής

Το μάθημα έχει σκοπό να μυήσει το σπουδαστή στη δημιουργική σκέψη και να τον βοηθήσει να αντιλαμβάνεται τη σχέση του σχεδιαστή με τον τελικό χρήστη και τις ανάγκες του. Να μπορεί να μελετήσει ένα θέμα σε βάθος και να το μετατρέψει σε πηγή έμπνευσης. Η μελέτη αυτή είναι το "οπτικό" ξεκίνημα στο ταξίδι του σχεδιασμού. Θα μάθει να χρησιμοποιεί τις διαδικασίες σύνθεσης και παραγωγής ιδεών όπως Κολλάζ, Storyboard, Mind Mapping, Brain-storming, τεχνικό φάκελο κτλ. καθώς και να προετοιμάζει δομημένες παρουσιάσεις ιδεών που θα οδηγήσουν τελικά στη δημιουργία portfolio και της πρώτης του collection.

Στοιχεία Marketing

Το μάθημα έχει σκοπό την αναγνώριση της αγοράς, τη μελέτη του ανταγωνισμού και των καναλιών διάθεσης των προϊόντων στην αγορά. Θα μελετήσουμε θέματα τιμολόγησης και διάθεσης b2b και b2c. Θα αναλύσουμε τις μεθόδους digital marketing και τους κανόνες του branding καθώς επίσης και βασικούς κανόνες  Merchandising και στησίματος βιτρίνας. Τέλος θα μιλήσουμε για φοροτεχνικά θέματα της εγχώριας αγοράς και τις ανάγκες που προκύπτουν για μία νέα επιχείρηση

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

* Το μάθημα "Εργαστήριο Ειδικών Κατασκευών" προϋποθέτει την παρακολούθηση του μαθήματος "Εργαστήριο Κατασκευής Υποδημάτων"

** Το μάθημα Δημιουργικός Σχεδιασμός & Οργάνωση Συλλογής προϋποθέτει την παρακολούθηση των μαθημάτων "Τεχνικό Σχέδιο Υποδημάτων", "Σχέδιο Μόδας Υποδήματος & Αξεσουάρ", "Ελεύθερο Σχέδιο, Χρώμα, Χρωματολογία & Αισθητική", "Ιστορία της Τέχνης & Μόδας"