ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΚΥΚΛΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ

Σε ποιους απευθύνεται 

Το τμήμα απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν διάφορες τεχνικές καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας. Δεν χρειάζεται κάποια προηγούμενη εμπειρία ή γνώση. 

all5_edited.jpg

Περιεχόμενο Μαθήματος

Στο τμήμα διδάσκονται 4 διαφορετικές τεχνικές βιβιλιοδεσίας καθώς και η διακοσμητική τεχνική της μαρμαρογραφίας σε χαρτί

Ledger Binding: Η τέχνη της βιβλιοδεσίας  απευθείας πάνω σε μαλακό δέρμα χωρίς άλλο εξώφυλλο, δερμάτινο σημειωματάριο 

Case Binding: η τέχνη της βιβλιοδεσίας με δερμάτινη, υφασμάτινη ή χάρτινη  επένδυση και σκληρό εξώφυλλο   με παραδοσιακή  κοπτική τεχνική ραφής βιβλίου, ραφή κεφαλαριών: Ο ρόλος τους στο βιβλίο.  Κεφαλάρι γαλλικού τύπου με διπλό πυρήνα (french double headband) ραμμένο με χρωματιστές κλωστές, σκληρές πινακίδες από χοντρό χαρτόνι: Η σύνδεσή τους στο βιβλίο και επένδυσή τους με δέρμα, ύφασμα ή χαρτόνι​.

Βιβλιοδεσία Δυτικού τύπου με νεύρα και σκληρό εξώφυλλο: τεχνική ραφής βιβλίου με "εξογκώματα" στη ράχη. Κλασικό κεφαλάρι με χάντρα      (headband with bead) ραμμένο με χρωματιστές κλωστές. Ξύλινες πινακίδες με δερμάτινη επένδυση

Τεχνική ακάλυπτης ράχης ράχη η τέχνη της βιβλιοδεσίας με δερμάτινη, υφασμάτινη ή χάρτινη επένδυση, σκληρό εξώφυλλο και ακάλυπτη ράχη για να φαίνονται οι διακοσμητικές ραφές του βιβλίου.  Κεφαλάρι κοπτικού τύπου χωρίς  πυρήνα (coptic headband) ραμμένο με χρωματιστή κλωστή. 

​Η σχολή παρέχει όλα τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο μάθημα. Στο τέλος του κύκλου, δίνεται λίστα υλικών, εργαλείων και προμηθευτών καθώς και χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης αυτοτελούς κύκλου μαθημάτων με θέμα «τεχνικές καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας»

Διάρκεια: 108 ώρες