shutterstock_379534216_edited.jpg

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ

Το Τμήμα Τεχνολογίας Ενδύματος έχει σκοπό να προετοιμάσει επαγγελματίες σχεδιαστές/κατασκευαστές με ολοκληρωμένες γνώσεις γύρω από τον τεχνικό σχεδιασμό και την κατασκευή όλων των τύπων γυναικείου ενδύματος. Παράλληλα στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τον σπουδαστή να αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχεδιαστική ταυτότητα μέσω εικαστικών και δημιουργικών μαθημάτων και ολοκληρώνοντας τις σπουδές του να έχει ολοκληρώσει την πρώτη του προσωπική συλλογή. 

Full time & Part time φοίτηση:  Ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε full time φοίτηση διάρκειας δύο ακαδημαϊκών ετών παρακολουθώντας το σύνολο των μαθημάτων που αντιστοιχούν σε κάθε τομέα ή και συναφή μαθήματα επιλογής (αυτοτελείς κύκλοι μαθημάτων) και ανάμεσα σε part time φοίτηση επιλέγοντας μέρος των μαθημάτων, διαμορφώνοντας έτσι το πρόγραμμά του ανάλογα τις ανάγκες του και το χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο ίδιος στη σχολή.

Εκπαιδευτικές Εκδρομές/Επισκέψεις/Καλεσμένοι Εισηγητές: Κατά τη διάρκεια του διετούς προγράμματος σπουδών πραγματοποιούνται εισηγήσεις & επιδείξεις από καλεσμένους ομιλητές, οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές & επισκέψεις συναφείς με το αντικείμενο κατά τις οποίες ο σπουδαστής αποκτά επαφή με key players της αγοράς και γνώσεις ευρέος φάσματος επάνω στη μόδα, τα υλικά, και την παραγωγική διαδικασία. 

Συμμετοχή σε εκθέσεις & διεθνείς διαγωνισμούς:  Οι σπουδαστές της σχολής έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής τόσο σε εκθέσεις και επιδείξεις που διοργανώνει η σχολή ή εξωτερικοί φορείς όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς στον χώρο του σχεδίου υποδημάτων με την υποστήριξη της σχολής.

Πρακτική Εξάσκηση - Χρήση Εγκαταστάσεων της Σχολής: Οι σπουδαστές που παρακολουθούν τα προγράμματα σπουδών επαγγελματικής κατάρτισης έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της σχολής και το μηχανολογικό εξοπλισμό που βρίσκεται στους κοινόχρηστους χώρους για πρακτική εξάσκηση σε ώρες που δεν διεξάγονται άλλα μαθήματα σε αυτούς τους χώρους (ισχύει για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το 1ο τετράμηνο σπουδών)

Βεβαίωση Σπουδών: Με την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης "Προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης" με θέμα "Τεχνολογία Ενδύματος"  με αναλυτική λίστα των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τεχνικό Σχέδιο - Πατρόν Ρούχου

Το μάθημα έχει στόχο τη σπουδή σε βάθος της γεωμετρικής μεθόδου σχεδιασμού πατρόν σε όλους τους βασικούς σκελετούς γυναικείου ρούχου καθώς και παραλλαγές αυτών. Ο σπουδαστής κατά τη διάρκεια της φοίτησης θα γνωρίσει τις βασικές αρχές σχεδιοποίησης  σε βιομηχανικό νουμερολόγιο αλλά και σε μετρήσεις επάνω στο σώμα (στοιχεία σωματομετρίας).

Κοπτική - Ραπτική

Στο μάθημα αυτό ο σπουδαστής θα αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις  για το χειρισμό και την κοπή υφασμάτων ανάλογα τον τύπο και τις ιδιαιτερότητες τους. Θα εξοικειωθεί με τις βασικές ραφές στο χέρι και θα εξειδικευτεί στη ραφή ρούχου με χρήση γαζωτικών μηχανών οικιακής και βιοτεχνική χρήσης. Θα εργαστεί επάνω σε βιομηχανικό νουμερολόγιο αλλά και σε ασκήσεις επάνω σε μετρήσεις σώματος ώστε να εξοικειωθεί και με τις αρχές του fitting. 

Σχέδιο Μόδας

Το μάθημα έχει σκοπό να αποκτήσει ο σπουδαστής τις απαραίτητες ικανότητες για να μπορεί να αποτυπώνει με λεπτομέρεια τις ιδέες του στο χαρτί. Θα διδαχθεί το σχεδιασμό της φιγούρας, τις ενδυματολογικές λεπτομέρειες και τα αξεσουάρ και το πως με τη χρήση διαφόρων υλικών θα μπορεί να αποτυπώσει υφές και να δίνει το απαιτούμενο βάθος στα σχέδιά του.

Ελευθερο Σχέδιο - Χρώμα, Χρωματολογία & Αισθητική

Σκοπός του μαθήματος είναι  ο σπουδαστής να αναπτύξει την συνθετική του σκέψη και να καλλιεργήσει την αισθητική του αντίληψη και κρίση. Να κατανοήσει τις βασικές αρχές αναλογίας και προοπτικής καθώς και τη λειτουργία του φωτός και της σκιάς στη σύνθεση μορφών και την απεικόνιση υφών ώστε να αποδίδει µε ταχύτητα το θέμα µε την βοήθεια του σκίτσου.  Τέλος θα γνωρίσει το χρώμα και τη χρήση του καθώς και τις βασικές αρχές χρωματολογίας και αισθητικής και θα αποκτήσει το προσωπικό του ύφος και τον δικό του σχεδιαστικό γραφικό χαρακτήρα. 

Ιστορία Τέχνης & Μόδας

Το μάθημα έχει σκοπό τη γνωριμία με τα στοιχεία εκείνα της Ιστορίας της Τέχνης που επέδρασαν στη διαμόρφωση και εξέλιξη της ενδυμασίας μέχρι σήμερα. Τη μελέτη καλλιτεχνών των αντίστοιχων περιόδων και τα σημαντικότερα έργα τους και να εκτιμά πώς οι κοινωνικές, πολιτικές και θρησκευτικές εξελίξεις της κάθε περιόδου επηρέασαν την τέχνη και κατ’  επέκταση την ενδυμασία και τη μόδα.

Δημιουργικός Σχεδιασμός, Οργάνωση Συλλογής & Στοιχεία Styling

Έχοντας συλλέξει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για το σχεδιασμό και τη ραφή συνόλων, ο σπουδαστής θα γνωρίσει βασικούς κανόνες Styling και θα κληθεί να τους χρησιμοποιήσει σε επιμέρους ασκήσεις δημιουργικού σχεδιασμού με απώτερο σκοπό τη σύνθεση πρωτότυπων ιδεών, τη δημιουργία porfolio καθώς και την οργάνωση και παρουσίαση της πρώτης του συλλογής

Στοιχεία Marketing

Το μάθημα έχει σκοπό την αναγνώριση της αγοράς, των key players, τη μελέτη του ανταγωνισμού και των καναλιών διάθεσης των προϊόντων στην αγορά. Θα μελετήσουμε θέματα τιμολόγησης και διάθεσης b2b και b2c. Θα αναλύσουμε τις μεθόδους digital marketing και τους κανόνες του branding καθώς επίσης και βασικούς κανόνες  Merchandising και στησίματος βιτρίνας. Τέλος θα μιλήσουμε για φοροτεχνικά θέματα της εγχώριας αγοράς και τις ανάγκες που προκύπτουν για μία νέα επιχείρηση

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

* Το μάθημα "Κοπτική Ραπτική" προϋποθέτει την παρακολούθηση του μαθήματος "Τεχνικό Σχέδιο - Πατρόν"

** Το μάθημα Δημιουργικός Σχεδιασμός & Οργάνωση Συλλογής προϋποθέτει την παρακολούθηση των μαθημάτων "Τεχνικό Σχέδιο Πατρόν", "Σχέδιο Μόδας ", "Ελεύθερο Σχέδιο, Χρώμα, Χρωματολογία & Αισθητική", "Ιστορία της Τέχνης & Μόδας", "Κοπτική Ραπτική"

*** Συστήνεται ως μάθημα επιλογής το αυτοτελές εργαστήριο σχεδιασμού υφάσματος (textile arts)