top of page

Φυτικές Βαφές Νημάτων - Eco Printing - Υφαντική

Ένα διήμερο workshop αφιερωμένο στη βιώσιμη δημιουργικότητα.

Βαφές νημάτων από φυτά, καρπούς και φλούδες ξύλου (φυτικές βαφές), μοναδικά prints από άνθη φυτών, και φυσικά, βασικές τεχνικές υφαντικής με φυσικό πρόβιο νήμα. Μια γιορτή με επίκεντρο τη φύση και τα χρώματά της.

vecteezy_white-and-pink-floral-textile_1308649.jpeg

Τι περιλαμβάνει το Workshop

218811283_1792272500955944_6588165096542511719_n.jpg
pexels-valeriia-miller-2530915.jpg
pexels-eva-bronzini-6469206.jpg
304532_489865121032756_1124084459_n-01.jpeg
shutterstock_485789269.jpg

Ημέρα 1η

Η πρώτη μέρα του σεμιναρίου είναι αφιερωμένη στις φυτικές βαφές νημάτων και το eco - printing. Ελάτε εξοπλισμένοι με τα σημειωματάριά σας γιατί η δασκάλα Ελισάβετ Ροδοπούλου έχει πολλές μα πολλές πληροφορίες να μοιραστεί μαζί σας.

Φυτικές Βαφές Νημάτων

Ποιες φυτικές πρώτες ύλες αφήνουν πιο έντονες χρωστικές. Τι χρώμα να περιμένω περίπου ανάλογα την πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιήσω (κρεμυδόφυλλα, κουρκουμάς, καρυδότσουφλα κ.α.). Ποιο υλικό πρέπει να προσθέσω για να γίνει πιο σταθερό το χρώμα μου? Τι υλικά μπορώ να βάψω με αυτή την τεχνική (νήματα, υφάσματα κλπ). Τι υλικά και εργαλεία θα χρειαστώ και ποια είναι η διαδικασία βαφής. Μία βιωματική εισήγηση που συνοδεύεται από επίδειξη τεχνικών, συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών. 

Eco Printing - Bundle Dyeing

Το αποτύπωμα των φυτών σε ύφασμα δίνει ένα μοναδικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Αναλόγως των φυτών που θα χρησιμοποιηθούν (φύλλα, άνθη, κλπ) το αποτέλεσμα θα ποικίλει σε απόχρωση, μέγεθος και σχήμα. Μάθε όλη τη διαδικασία του eco printing για δημιουργίες φιλικές προς το περιβάλλον αξιοποιώντας τις μοναδικές ιδιότητες των λουλουδιών. 

Ημέρα 2η

Υφαντική σε Τελάρο

Και αφού μάθουμε να βάφουμε φυσικά νήματα πρέπει να μάθουμε και να τα χρησιμοποιούμε. Με τη μέθοδο της υφαντικής που χρησιμοποιούν στην περιοχή της Τσακωνιάς θα υφάνουμε με φυσικά προβάτινα νήματα με την τεχνική που χρησιμοποιούν για την ύφανση παραδοσιακών κιλιμιών και ταγαριών. 

Λίγα λόγια για την Εισιγήτρια:  Ελισάβετ Ροδοπούλου

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου είναι τρίτης γενιάς υφάντρια  με καταγωγή από τον Τυρό Αρκαδίας. Ακολουθεί μια μακρά οικογενειακή παράδοση στην Τσακώνικη υφαντική τέχνη.

Η χειροποίητη αυτή ύφανση στον όρθιο αργαλειό απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και υπομονή καθότι πραγματοποιείται με ένα και μοναδικό εργαλείο, το χτένι. Στο εργαστήριο που διατηρεί η οικογένειά της υφαίνονται με μεράκι και αγάπη προϊόντα περιορισμένης παραγωγής. Εκτός από την ύφανση η ίδια συμμετέχει σε όλα τα στάδια μέχρι την ολοκλήρωση ενός υφαντού, όπως το γνέσιμο και το βάψιμο των νημάτων με φυτικές βαφές καθώς και το ίδιασμα του στημονιού. Το έργο τους έχει ξεχωρίσει μέσα στα χρόνια και κατά διαστήματα έχουν γίνει αναφορές της προσπάθειάς τους για τη διατήρηση της τσακώνικης υφαντικής σε κρατικά, διεθνή κανάλια και έντυπα. Η δράση τους προτείνεται από το homofaber, τον παγκόσμιο οδηγό χειροτεχνίας με την υπογραφή του Michalangelo Foundation καθώς επίσης έχει ενταχθεί σε βιβλιογραφίες, σε μαθητικές και διπλωματικές εργασίες μεταπτυχιακών σπουδών.

 

Η Ελισάβετ είναι μέλος του Eθνικού Τμήματος Cioff, μια Διεθνής Πολιτισμική, μη Κυβερνητική οργάνωση που είναι επίσημος εταίρος της UNESCO. Συμμετέχει σε δράσεις με στόχο τη διαφύλαξη και ανάδειξη της τέχνης των τσακώνικων υφαντών που υπηρετεί με ζήλο ως εκπρόσωπος των νεότερων γενιών.

New Picture.bmp

Το πρόγραμμα του Workshop

Διάρκεια: 2 τετράωρες συναντήσεις 

Τι περιλαμβάνεται: Στο κόστος περιλαμβάνονται όλα τα υλικά και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Στους συμμετέχοντες θα σταλεί ηλεκτρονικά λίστα εργαλείων και υλικών καθώς και λίστα προμηθευτών για την περιοχή της Αττικής. Επίσης θα σταλεί ηλεκτρονικά βεβαιωση παρακολούθησης σεμιναρίου.

Στο χώρο θα υπάρχει διαθέσιμο τσάι, καφές και κουλουράκια!!

bottom of page