κουκλοθέατρο σωματικό θέατρο

Τμήμα Θεατρικής Κούκλας

Εναλλακτικές Θεατρικές Σπουδές – Κούκλα/αντικείμενο/μάσκα 

"Μια φορά κι έναν καιρό γεννήθηκε ένα πλάσμα. Γεννήθηκε σε μια ιδέα όταν ο δημιουργός του άκουσε ένα τραγούδι και θυμήθηκε κάτι από τα παλιά. Αφού πήρε μορφή, ντύθηκε και έμαθε να περπατά  και να εκφράζεται, είπε τη δική του ιστορία μέσα από μια παράσταση κουκλοθεάτρου." 

Ενότητα 1: Σχεδιασμός & Κατασκευή

Διάρκεια 18 τρίωρες συναντήσεις

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα δουλέψουμε πάνω στην κατασκευή και εμψύχωση θεατρικής κούκλας (κούκλας άμεσου χειρισμού - life size). Ξεκινώντας από απλές ασκήσεις θα περάσουμε στην ανατομία του ανθρώπινου σώματος, στη γνωριμία με υλικά και τεχνικές κατασκευής, θα δουλέψουμε πάνω στο εξειδικευμένο τεχνικό σχέδιο και θα προχωρήσουμε στην κατασκευή τις κούκλας μας.

Ενότητα 2: Εμψύχωση & Θεατρικός αυτοσχεδιασμός  

Διάρκεια 18 τρίωρες συναντήσεις

Αφού το οι κούκλες μας πάρουν μορφή, θα τις βοηθήσουμε να σταθούν, να περπατήσουν και εκφραστούν μέσα από μία σειρά συναντήσεων που αφορούν σε τεχνικές εμψύχωσης και θεατρικού αυτοσχεδιασμού με στοιχεία μιμικής, σε θεατρικό χώρο. Στο τέλος της χρονιάς κάθε μαθητής θα παρουσιάσει τη δική του performance στο πλαίσιο των εξετάσεων της σχολής.

-----------------------------------------------------------------------

Αναλυτικά οι ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθούμε είναι:

Εισαγωγή: Γνωριμία με το κουκλοθέατρο, τύποι κούκλας, γνωστοί κουκλοπαίχτες και το έργο τους, τα πρόσωπα του δράματος κα

 

Ανατομία: Γνωριμία με την ανατομία του ανθρώπινου σώματος.

Τεχνικές Κατασκευής

Ασκήσεις γνωριμίας με υλικά και τεχνικές κατασκευής

Φελιζόλ, αφρολέξ, ξυλοπολτός, χαρτοπολτός & ξύλο. Μια διαδρομή στα διάφορα είδη κούκλας και τους τρόπους χειρισμού. Αρθρωτές κατασκευές, από το πρώτο έως το τελευταίο νήμα - χειριστήρια

 

Τα πάντα μπορεί να είναι η πηγή έμπνευσης και δημιουργίας: 

Ξεκινώντας από ένα κείμενο , ένα τραγούδι ή ακόμα και ένα όνειρο ως πηγή έμπνευσης, επιλέγουμε μια σειρά από εικόνες & φωτογραφίες οικοδομώντας μια οπτική παλέτα. Σε συνδυασμό με μουσικές θα φτιάξουμε ένα καλειδοσκόπιο εικόνων και ήχων που θα μας βοηθήσει να χτίσουμε τόσο το χαρακτήρα της κούκλας μας όσο και το σύμπαν στο οποίο ζει την ιστορία της.

 

Τεχνικό σχέδιο:  

Από την ιδέα στην υλοποίηση- Ξεκινώντας από γρήγορα σκίτσα, προκειμένου να γεννήσουμε τον «χαρακτήρα" που ζει μέσα μας, θα αναπτύξουμε το όραμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες σε σειρά εικόνων. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε από το "σαγηνευτικό" σχέδιο στο «τεχνικό» σχέδιο, όπου θα αποτυπώσουμε με κάθε λεπτομέρεια τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κούκλας μας.

Κατασκευή: Ώρα για δουλειά! Αφήνουμε κάτω τα μολύβια και

και πιάνουμε τα εργαλεία μας, πριόνια, κοπίδια, βελόνες και κλωστές για να δώσουμε σιγά σιγά τρισδιάσταστατη μορφή στον ήρωά μας.

 

Κοστούμια: Μια θεατρική κούκλα δε θα μπορούσε να φοράει ένα οποιοδήποτε κοστούμι. Θα πρέπει να σεβαστούμε τα γούστα της, να ακούσουμε τα θέλω της: η ποιότητα των υλικών, τα χρώματα & οι αντιθέσεις στο κοστούμι παίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Ασκήσεις εμψύχωσης & θεατρικού αυτοσχεδιασμού με στοιχεία μιμικής. Ο ρόλος του εμψυχωτή – ηθοποιού  

Από τον χειρισμό στην εμψύχωση: Θα δουλέψουμε στο πως η κούκλα θα πάρει ζωή. Με βασικές συμβάσεις και παραδοχές το κάθε πλάσμα υπακούει σε δικούς του νόμους και παίρνει ζωή μέσα από αυτούς. Δουλεύοντας την κινησιολογία, βλέμματα και παύσεις θα δούμε ένα πλάσμα να ζωντανεύει πάνω στη σκηνή. 

​Θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε το σώμα μας, αντικείμενα, μάσκες και κούκλες για να  δημιουργούμε πρόσωπα του δράματος.  Θα γνωρίσουμε τους διαφορετικούς ρόλους του εμψυχωτή και των θεατρικών αντικειμένων αλλά και τη σημασία της συνεργασίας της ομάδας. Μέσα από ασκήσεις αυτοσχεδιασμού θα διερευνήσουμε το πώς μπορούμε να, να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το σώμα μας μόνο του ή με άλλους φορείς για να δημιουργήσουμε μαριονέτες και πώς μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε κίνηση, πρότυπα, τελετουργίες, μετατοπίσεις εστίασης, τέμπο και νέα φυσική δυναμική ως ομάδα για να διηγηθούμε ιστορίες.

Με τους ήρωες που έχουμε φτιάξει που μπορεί να απαιτούν 1 ή περισσότερους εμψυχωτές. Θα δουλέψουμε πάνω στο πως ο εμψυχωτής παραμένει αφανής προβάλλοντας την κούκλα στη σκηνή ή εναλλακτικά να έχει ο εμψυχωτής και το ρόλο του ηθοποιού παίζοντας παράλληλα με το πλάσμα που εμψυχώνει.

​Συνδυάζοντας τον ορθολογισμό με την ευαισθησία, το τυχαίο με το λογικό, σε άμεση σχέση με την κούκλα με ένα συνειρμικό τρόπο, θα δημιουργήσουμε μια μικρή performance με κούκλες.

Δέσποινα Μαλλή

Εμψύχωση & κατασκευή μαριονέτας 

 

Λύσανδρος Σπετσιέρης

Θεατρικός Αυτοσχεδιασμός & Μιμική

 

 

κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο κουκλοθέατρο 

σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο σωματικό θέατρο

Κατασκευή μαριονέτας, σεμινάριο μαριονέτας, εμψύχωση μαριονέτας, τμήμα κουκλοθεάτρου, κουκλοθέατρο, Κατασκευή μαριονέτας, σεμινάριο μαριονέτας, εμψύχωση μαριονέτας, τμήμα κουκλοθεάτρου, κουκλοθέατρο,Κατασκευή μαριονέτας, σεμινάριο μαριονέτας, εμψύχωση μαριονέτας, τμήμα κουκλοθεάτρου, κουκλοθέατρο,Κατασκευή μαριονέτας, σεμινάριο μαριονέτας, εμψύχωση μαριονέτας, τμήμα κουκλοθεάτρου, κουκλοθέατρο,

Κατασκευή μαριονέτας, σεμινάριο μαριονέτας, εμψύχωση μαριονέτας, τμήμα κουκλοθεάτρου, κουκλοθέατρο,

 

Κατασκευή μαριονέτας, σεμινάριο μαριονέτας, εμψύχωση μαριονέτας, τμήμα κουκλοθεάτρου, κουκλοθέατρο,Κατασκευή μαριονέτας, σεμινάριο μαριονέτας, εμψύχωση μαριονέτας, τμήμα κουκλοθεάτρου, κουκλοθέατρο,Κατασκευή μαριονέτας, σεμινάριο μαριονέτας, εμψύχωση μαριονέτας, τμήμα κουκλοθεάτρου, κουκλοθέατρο,Κατασκευή μαριονέτας, σεμινάριο μαριονέτας, εμψύχωση μαριονέτας, τμήμα κουκλοθεάτρου, κουκλοθέατρο,

κατασκευή μαριονέτας, κουκλοθέατρο, σεμινάριο μαριονέτας
κατασκευή μαριονέτας, κουκλοθέατρο, σεμινάριο μαριονέτας
κατασκευή μαριονέτας, κουκλοθέατρο, σεμινάριο μαριονέτας
Στείλτε μας το μήνυμά σας

Δεληγιάννη 6 & Σπύρου Τρικούπη στα Εξάρχεια, 210 88 19 784 - 6953 088 538, info@askardamykti.com