Ας Γνωριστούμε...

Ασκαρδαμυκτί….5 χρόνια διαδρομής στην παράδοση

Ασκαρδαμυκτί: κοιτάζω κάτι ατενώς χωρίς να βλεφαρίζω...

Έτσι ακριβώς, το 2014, αυθόρμητα και χωρίς δεύτερη σκέψη η ιδέα για το ‘’Ασκαρδαμυκτί’’ πήρε σάρκα και οστά στην καρδιά της πιο ανήσυχης γειτονιάς της Αθήνας, στα Εξάρχεια. 

Μια προσπάθεια που αποσκοπούσε στο να μας φέρει πιο κοντά στις ρίζες μας, την παράδοση, τις εφαρμοσμένες τέχνες , την δημιουργική μας πλευρά, την δύναμη που έχουμε στα χέρια μας και δεν την γνωρίζουμε.

‘’Κάτι ξέραν οι παλιοί’’ σκεφτήκαμε…και βάλαμε στόχο να ενσωματώσουμε αυτόν τον πλούτο γνώσεων και τεχνικών σε ένα σύγχρονο τρόπο διδασκαλίας, με σκοπό την διάσωση και διάδοση  αυτής της εμπειρικής και συμπυκνωμένης κληρονομιάς.

Οι παραδοσιακές τεχνικές μεταφέρονται μέσα από μια ανοιχτή και σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία, ενσωματώνοντας τόσο την πρακτική όσο και την θεωρητική κατάρτιση, με αποτέλεσμα την βαθιά αποτύπωση της, επιτρέποντας στους σπουδαστές να εμβαθύνουν στο αντικείμενο σε επαγγελματικό επίπεδο καθώς και στην καλλιέργεια των προσωπικών και καλλιτεχνικών τους δεξιοτήτων.

Μια ομάδα ανθρώπων με πάθος, εμπειρία και μεράκι που εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες ιδέες, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές με τις σύγχρονες τεχνικές, έχει βάλει σαν στόχο την μετάδοση αυτής της πολύτιμης και μοναδικής γνώσης που όλοι λίγο πολύ έχουμε κρατήσει μέσα μας από τις παλιότερες γενιές.

Καμιά φορά οι μαθητές με τους καθηγητές εναλλάσσουν ρόλους, φέρνοντας στη σχολή νέες τέχνες και εμπειρίες που κουβαλούν μέσα από τη δική τους  ιστορία. Μια συνεχής διαδικασία ανταλλαγής στην οποία δε χορταίνει να μαθαίνει ο ένας από τον άλλο.

Οργανοποιία, υφαντική , μεταξοτυπία, σχέδιο και κατασκευή υποδημάτων και δερμάτινων αξεσουάρ, πατρόν & ραπτική, ξυλουργική, ξυλογλυπτική και βιβλιοδεσία, είναι μερικές από τις τέχνες που δίνουν στον χώρο του Ασκαρδαμυκτί την μοναδική του ταυτότητα.

Τα τμήματα είναι ολιγομελή με σκοπό την καλύτερη και προσωπική επαφή του σπουδαστή με το αντικείμενο που επιλέγει και το δάσκαλο του.

Στο ίδιο πνεύμα για κάθε αντικείμενο σπουδών έχει δημιουργηθεί ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο για τις ανάγκες του κάθε μαθήματος όπως ξυλουργείο, οργανοποιείο, εργαστήρι δερματοτεχνίας, σχεδιαστήρια, χώρος γαζωτικών μηχανών, ραπτικής-πατρόν κ.α.

Συχνά πραγματοποιούνται ταχύρρυθμα σεμινάρια διαφόρων τεχνών και τεχνικών όπως το  χειροποίητο σανδάλι, κατασκευή cajon , παλτό από βραστό μαλλί  κ.α.

Η αρχική ομάδα του Γιώργου Μπασιά, της Δέσποινας Μαλλή και του Γιώργου Μαλλή σήμερα έχουν γίνει μία μεγάλη οικογένεια. Η Βασιλική Μαλλή, ο Θοδωρής Μιχόπουλος, ο Νικόλας Λημνιώτης, ο Φώτης Πατεράκης, η Ελένη Τσετσέκου, η Ελισάβετ Ροδοπούλου, ο Μάνος Συμεωνάκης, η Φωτεινή Τσάκαλη, η Ιωάννα Δαλιάνη, ο Ηλίας Κόντας και οι μαθητές του Ασκαρδαμυκτί είναι οι άνθρωποι που συνθέτουν αυτή την οικογένεια.

Μπαίνοντας στο Ασκαρδαμυκτί, σίγουρα θα νιώσεις σαν το σπίτι σου και θα εμπνευστείς να φανερώσεις τον καλύτερο και πιο δημιουργικό σου εαυτό.

Στείλτε μας το μήνυμά σας

Δεληγιάννη 6 & Σπύρου Τρικούπη στα Εξάρχεια, 210 88 19 784 - 6953 088 538, info@askardamykti.com