shutterstock_382064236_edited.jpg

ΣΧΕΔΙΟ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΥΛΙΝΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥ

Το Τμήμα Σχέδιου & Κατασκευής Ξύλινου Επίπλου έχει σκοπό να μυήσει το σπουδαστή επάνω στον τεχνικό σχεδιασμό αλλά και τις τεχνικές κατασκευής επίπλου με βασικό υλικό το ξύλο. Το τμήμα στο σύνολό του στοχεύει να εφοδιάσει το σπουδαστή με τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτούνται για να εργασθεί στο αντικείμενο του ξύλινου επίπλου. Τα μαθήματα, εκτός των τεχνικών δεξιοτήτων, προσφέροουν γενικές γνώσεις επάνω στο ξύλο και στο χειρισμό μηχανημάτων ξυλουργικης, οργάνωσης ξυλουργείου, υγιεινής και ασφάλειας αλλά και γνώσεις αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου, καλλιτενικής έκφρασης και στρατηρικής ανάπτυξης επαγγελματικής ταυτότητας. 

 

Ευελιξία προγράμματος: Ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει το πρόγραμμα σπουδών ανάλογα τις ανάγκες του και τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει στη σχολή, επιλέγοντας όποια μαθήματα επιθυμεί ανάμεσα στα βασικά μαθήματα ειδικότητας αλλά και στα προτεινόμενα μαθήματα επιλογής.

Εκπαιδευτικές Εκδρομές/Επισκέψεις/Καλεσμένοι Εισηγητές: Κατά τη διάρκεια του διετούς προγράμματος σπουδών πραγματοποιούνται εισηγήσεις & επιδείξεις από καλεσμένους ομιλητές, οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές & επισκέψεις συναφείς με το αντικείμενο κατά τις οποίες ο σπουδαστής αποκτά επαφή με key players της αγοράς και γνώσεις ευρέος φάσματος επάνω στα υλικά, και την παραγωγική διαδικασία. 

Βεβαίωση Σπουδών: Για κάθε μάθημα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης ή συνολική βεβαίωση παρακολούθησης με αναλυτική λίστα των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών που έχουν ολοκληρωθεί.​

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

217622369_711220163131501_3871865314087050497_n.jpg
pexels-karol-d-323645.jpg
pexels-lex-photography-1109541.jpg
227329933_3076558065923561_7110031199221943484_n_edited.jpg

Τεχνικό & Κατασκευαστικό Σχέδιο Επίπλου - Βιομηχανικός Σχεδιασμός

Περιεχόμενο

Το μάθημα τεχνικού σχεδιασμού χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο (1ο έτος σπουδών) γινεται εισαγωγή στον τεχνικό σχεδιασμό επίπλου. Ξεκινάμε από την γνωριμία με τα εργαλεία και τα υλικά σχεδίασης προχωρούμε σε απλές ασκήσεις γραμμικού σχεδίου ώστε να εξοικειωθεί ο σπουδαστής με τις τεχνικές σχεδίασης. Στην πορεία εκπαιδεύται στην απεικόνιση ορθών προβολών και αξονομετρικού σχεδιασμού διαφόρων τύπων επίπλου. ​

Στο δεύτερο επίπεδο (2ο έτος σπουδών) ο σπουδαστής εξοικειώνεται με τον κατασκευαστικό σχεδιασμό επίπλου, δηλαδή την γραφική αποτύπωση κατασκευαστικών λεπτομερειών του επίπλου (κατασκευαστικές τομές) όπως σύνδεσμοι, αρθρώσεις κοκ. Παράλληλα γίνεται εισαγωγή στο προοπτικό σχέδιο. Στο 2ο έτος σπουδών εισάγεται η έννοια του ιδανικού χρήστη και μέσω έρευνας και ασκήσεων ο σπουδαστής αρχίζει και προτείνει δικές του ιδέες με την προσωπική του καλλιτεχνική σφραγίδα που έρχονται να δώσουν λύσεις στις ανάγκες της αγοράς.  

Διάρκεια & Συχνότητα Μαθημάτων 

Διετές πρόγραμμα: 

Διάρκεια:        2 ακαδημαϊκά έτη Οκτώβριος – Ιούνιος

Συχνότητα:    1 τρίωρη συνάντηση ανά εβδομάδα

Ωράριο μαθημάτωνΥπάρχουν διαθέσιμα πρωινά και απογευματινά τμήματα

Ο σπουδαστής καλείται να προμηθευτεί ένα σετ υλικών και εργαλείων σχεδίασης λίστα των οποίων δίνεται στο πρώτο μάθημα

pexels-cleyder-duque-3637837.jpg
daniel-yulianto-EkbXDyDn7Fc-unsplash.jpg
IMG_20200729_204925.jpg
shutterstock_382064236_edited_edited.jpg

Εργαστήριο Κατασκευής Ξύλινου Επίπλου

Περιεχόμενο

Στο Εργαστήριο Κατασκευής Ξύλινου Επίπλου ο σπουδαστής αποκτά όλες τις απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες για να εργαστεί επάνω στο αντικείμενο. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων εκπαιδεύτεται στην ανάγνωση τεχνικού σχεδίου και την οργάνωση των εργασιών και των υλικών που απαιτούνται για την κάθε κατασκευή. Την προετοιμασία και επί μέρους επεξεργασία της ξυλείας που θα χρησιμοποιήσει στην εκάστοτε άσκηση και τέλος την τελική συναρμολόγηση και φινίρισμα του επίπλου. Καθόλη τη διάρκεια των μαθημάτων εξοικειώνεται με τη χρήση μηχανημάτων και εργαλείων ξυλουργικής και με ποικιλία συνδεσμολογίας ξύλου. Τέλος γίνεται εισαγωγή στο ταπετσάρισμα επίπλου με απλές ασκήσεις. 

Διάρκεια & Συχνότητα Μαθημάτων 

Διετές πρόγραμμα: 

Διάρκεια:        2 ακαδημαϊκά έτη Οκτώβριος – Ιούνιος

Συχνότητα:    2 τρίωρες συνάντησεις ανά εβδομάδα

Ωράριο μαθημάτωνΥπάρχουν διαθέσιμα πρωινά και απογευματινά τμήματα

Παροχές σχολής: Η σχολή παρέχει τα απαραίτητα υλικά σε βασικές ποιότητες και εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται στο μάθημα.  Ο σπουδαστής καλείται να προμηθευτεί ένα σετ βασικών εργαλείων και ένα σετ Μέσων Ατομικής Προστασίας (ποδιά, γάντια, μάσκα, γυαλιά κοκ) για τα οποία δίνεται λίστα κατά την εγγραφή. Συστήνεται ο σπουδαστής να προμηθεύεται τη δική του ξυλεία για τις κατασκευές του ώστε να μπορεί να ελέγχει το αισθητικό αποτέλεσμα και να δοκιμάσει διαφορετικές ποιότητες ξύλου αναλόγως των κατασκευών.

pexels-anna-shvets-5711903.jpg
pexels-ono-kosuki-5973990.jpg
Carpenter at Work
Carpenter at Work

Μηχανήματα και Εργαλεία Κατεργασίας Ξύλου

Περιεχόμενο

Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση των απαραίτητων εφοδίων, ώστε ο μαθητής να είναι σε θέση να χειριστεί με ασφάλεια όσα από τα μηχανήματα και εργαλεία χειρός θα κληθεί να χρησιμοποιήσει σε ένα εργαστήριο κατεργασίας ξύλου.

Παράλληλα ο σπουδαστής θα αναπτύξει δεξιότητες που θα του προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία στο εργαστήριό, μαθαίνοντας βασικές αρχές συντήρησης και ρύθμισης εργαλείων και μηχανημάτων αλλά και μεταποίηση παλιών εργαλείων ώστε να αυξηθεί ο κύκλος ζωής τους.

 

Αναλυτικά στο εργαστήριο θα ασχοληθούμε με:

  • Κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο του ξυλουργείου, τις υλικοτεχνικές υποδομές ασφαλείας όπως ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και μέτρα πυρόσβεσης, αλλά και μια σειρά κανόνων που αφορούν στον ασφαλή τρόπο χρήσης των εργαλείων και μηχανημάτων κατεργασίας ξύλου.

  • Την ορθή χρήση, συντήρηση και ρύθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού που θα συναντήσουμε σε ένα χώρο ξυλουργείου όπως πριονοκορδέλες, δισκοπρίονα, πλάνες και άλλα.

  • Την εις βάθος κατανόηση της λειτουργίας των εργαλείων χειρός (ηλεκτρικά και μη), την σωστή ρύθμισή τους, την συντήρησή τους, την βελτίωσή τους -όταν αυτό είναι εφικτό.

  • Την κατασκευή εργαλείων χειρός από απλά υλικά με στόχο την καλλιέργεια φιλοσοφίας αυτονομίας και ανακύκλωσης που πρέπει να χαρακτηρίζει έναν σύγχρονο τεχνίτη.

 

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου μαθημάτων, ο μαθητής είναι σε θέση, όχι μόνο να εργαστεί με ασφάλεια, αλλά να αναγνωρίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός εργαλείου και πότε αυτό είναι ασφαλές και αποδοτικό.    

Διάρκεια & Συχνότητα Μαθημάτων 

Διετές πρόγραμμα: 

Διάρκεια:        1 ακαδημαϊκό έτος Οκτώβριος – Ιούνιος

Συχνότητα:    1 τρίωρη συνάντηση ανά εβδομάδα

Ωράριο μαθημάτωνΥπάρχουν διαθέσιμα πρωινά και απογευματινά τμήματα

Παροχές σχολής: Η σχολή παρέχει όλα τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο μάθημα.  Ο σπουδαστής καλείται να προμηθευτεί ένα σετ Μέσων Ατομικής Προστασίας (ποδιά, γάντια, μάσκα, γυαλιά κοκ) για τα οποία δίνεται λίστα κατά την εγγραφή

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

pexels-ono-kosuki-5973918.jpg

Τεχνολογία Υλικών Ξύλου

Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση της γνώσης των χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων του ξύλου και της κατανόησης της συμπεριφοράς του ως δομικό υλικό και υλικό κατασκευών. 

Διάρκεια: 1 ακαδημαϊκό έτος

Συχνότητα: 1 δίωρο/εβδομάδα

juliet-furst-LhkovoqKi70-unsplash.jpg

Ιστορία της Τέχνης

Στις διαλέξεις της Ιστορίας της τέχνης πραγματοποιείται μια αναδρομή στις σημαντικότερες περιόδους τέχνης, από την προϊστορική εποχή έως και τον Μεσοπόλεμο,  στους φημισμένους αλλά και λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες.

    

Διάρκεια: 1 ακαδημαϊό έτος

Συχνότητα: 1 δίωρο/εβδομάδα

117306279_2927400024154302_2516345228815860104_n.jpg

Σεμινάριο Ξυλότορνος

Γνωριμία με τον τόρνο, ρυθμίσεις και κοπτικά σκαρπέλα.

Σχεδιασμός & κατασκευή φόρμας, κεντράρισμα.

Εκμάθηση δημιουργίας κυλίνδρων προς ξυλοτόρνευση.

Εκμάθηση σημαδέματος και ίδιων δακτυλίων (κλίμακα), Εκμάθηση δημιουργίας λουκιών. Χρήση διάφορων τύπων σκαρπέλων​​.

Διάρκεια: 48 ώρες

Συχνότητα: 1 τρίωρο/εβδομάδα

the-interior-of-the-1508271_1920.jpg

Εσωτερική Διακόσμηση - Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου

Σκοπός του μαθήματος είναι  ο σπουδαστής να κατανοήσει τις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου και διακόσμησης ώστε μπορεί να δημιουργεί άρτιους και λειτουργικούς χώρους με βάσει την προσωπική του αισθητική αλλά και τις ανάγκες του τελικού χρήστη...

Διάρκεια: 1 ακαδημαϊκό έτος 

Συχνότητα: 1 δίωρο/εβδομάδα

shutterstock_399628813.jpg

Σεμινάριο Ξυλογλυπτικής

Το μάθημα αποτελεί μία εισαγωγή στην τέχνη της Ξυλογλυτπικής. Θα ξεκινήσουμε από τη γνωριμία με υλικά και τα εργαλεία και την επιλογή του κατάλληλου ξύλου. Θα ακουλουθήσει εξοικείωση με το ακόνισμα σκαρπέλων.  Τέλος θα μάθουμε να αποτυπώνουμε ποικιλία σχεδίων στο ξύλο και το σκάλισμα αναγλύφου με διαφορετικά σκαρπέλα. 

Διάρκεια: 48 ώρες

Συχνότητα: 1 τρίωρο/εβδομάδα

shutterstock_387713812.jpg

Σεμινάριο Αναπαλαίωση επίπλου

Γνωριμία με τις τεχνικές αναπαλαίωσης: εκτίμηση ποιότητας, έλεγχος και καταγραφή  της φθοράς του αντικειμένου. Αποσυναρμολόγηση και αποτύπωση τεχνικών λεπτομερειών. Κατασκευαστικό σχέδιο κομματιών προς αντικατάσταση. Καθαρισμός τεμαχίων, εμφάνιση ρωγμών & συγκόλληση. Προστασία ξύλου με εμποτισμό. Φινίρισμα και συναρμολόγηση.

Διάρκεια: 48 ώρες

Συχνότητα: 1 τρίωρο/εβδομάδα

223582850_395572702187961_1001750187784973389_n.jpg

Ελεύθερο Σχέδιο & Χρώμα

Σκοπός του μαθήματος είναι  ο σπουδαστής να εξασκηθεί στο ελευθερο σχέδιο και το χρώμα, να κατανοήσει τις βασικές αρχές αναλογίας και προοπτικής καθώς και τη λειτουργία του φωτός και της σκιάς στη σύνθεση μορφών και να αποκτήσει το προσωπικό του ύφος και τον δικό του σχεδιαστικό γραφικό χαρακτήρα...

Διάρκεια: 1 ακαδημαϊκό έτος

Συχνότητα: 1 τρίωρο/εβδομάδα

Veneering.png

Σεμινάριο Μαρκετερί

Ο κύκλος μαθημάτων μαρκετερί αποτελεί μια διαδρομή στην παραδοσιακή διακοσμητική τέχνη που περιλαμβάνει την κοπή και τη συναρμολόγηση διαφόρων φύλλων, είτε αποκλειστικά ξύλου (πχ καπλαμάδων) σε ποικίλα χρωμάτων και υφών, είτε σε συνδυασμό με σπάνια φυσικά υλικά όπως φίλντισι και άλλα.

Διάρκεια: 24 ώρες

Συχνότητα: 1 τρίωρο/εβδομάδα

Logo Design

Στοιχεία Marketing

Το μάθημα Στοιχεία Marketing & Branding έχει σκοπό να βοηθήσει το σπουδαστή να αντιληφθεί τους κανόνες της αγοράς, τις πολιτικές τιμολόγησης και τους τρόπους προβολής και προώθησης προϊόντων ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα επιτυχημένο brand με απήχηση στο κοινό και να κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. 

Διάρκεια: 1 ακαδημαϊκό έτος

Συχνότητα: 1 δίωρο/εβδομάδα

Πολιτική Εκπτώσεων

Για περισσότερα του ενός μαθήματα ειδικότητας:

- 10% συνολική έκπτωση για 2 μαθήματα ειδικότητας

- 20% συνολικη έκπτωση για 3 μαθήματα ειδικότητας

- 30% συνολικη έκπτωση για 3 μαθήματα ειδικότητας

Για συνδυασμό μαθημάτων ειδικότητας με μαθήματα επιλογής

- 15% έκπτωση σε κάθε επιπλέον μάθημα επιλογής που προστίθεται στο πρόγραμμα σπουδών

 

* οι εκπτώσεις ισχύουν για παράλληλη παρακουλούθηση περισσότερων του ενός μαθήματα

Εκτπώσεις για φοιτητές και ανέργους

- 10% έκπτωση με επίδειξη ενεργής κάρτας ανεργίας ή φοιτητικού πάσο

* οι εκπτώσεις φοιτητών και ανέργων εφαρμόζονται σε κάθε πληρωμή με επίδειξη του αντίστοιχου εγγράφου

** οι εκπτώσεις φοιτητών και ανέργων δεν λειτουργούν προσθετικά με άλλες εκπτώσεις. Εάν ισχύουν περισσότερες από μία εκπτώσεις, πάντοτε ισχύει η μεγαλύτερη έκπτωση.