shutterstock_1490051633.jpg

ΤΣΑΝΟΠΟΙΙΑ & ΑΞΕΣΟΥΑΡ

Το Τμήμα Τσαντοποιίας & Αξεσουάρ - Σχέδιο & Κατασκευή Δερμάτινης Τσάντας έχει σκοπό να προετοιμάσει επαγγελματίες σχεδιαστές/κατασκευαστές δερμάτινης τσάντας & αξεσουάρ με σφαιρική γνώση πάνω στον τεχνικό σχεδιασμό (πατρόν - στάμπα) και τις τεχνικές κατασκευής δερμάτινης τσάντας και μικρού αξεσουάρ. Παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία στο σπουδαστή να περιαματιστεί και με άλλα υλικά όπως φελό, ύφασμα, συνθετικά, τεχνοδέρματα κα. Θα εξειδικευτεί στη χρήση μηχανών τσαντοποιίας (γαζωτικές μηχανές, ρεφιλαριστικές, πρέσσες κοκ) καθώς και με τη χρήση εργαλείων χειρός. 

Παράλληλα στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τον σπουδαστή να αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχεδιαστική ταυτότητα μέσω εικαστικών και δημιουργικών μαθημάτων και ολοκληρώνοντας τις σπουδές του να έχει ολοκληρώσει την πρώτη του προσωπική συλλογή. 

Full time & Part time φοίτηση:  Ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε full time φοίτηση διάρκειας δύο ακαδημαϊκών ετών παρακολουθώντας το σύνολο των μαθημάτων που αντιστοιχούν σε κάθε τομέα ή και συναφή μαθήματα επιλογής (αυτοτελείς κύκλοι μαθημάτων) και ανάμεσα σε part time φοίτηση επιλέγοντας μέρος των μαθημάτων, διαμορφώνοντας έτσι το πρόγραμμά του ανάλογα τις ανάγκες του και το χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο ίδιος στη σχολή.

Εκπαιδευτικές Εκδρομές/Επισκέψεις/Καλεσμένοι Εισηγητές: Κατά τη διάρκεια του διετούς προγράμματος σπουδών πραγματοποιούνται εισηγήσεις & επιδείξεις από καλεσμένους ομιλητές, οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές & επισκέψεις συναφείς με το αντικείμενο κατά τις οποίες ο σπουδαστής αποκτά επαφή με key players της αγοράς και γνώσεις ευρέος φάσματος επάνω στη μόδα, τα υλικά, και την παραγωγική διαδικασία. Ενδεικτικά, κάθε χρόνο πραγματοποιείται επίσκεψη σε βιοτεχνίες κατασκευής, βυρσοδεψεία και προμηθευτές Α υλών και επίσκεψη στις διεθνείς εκθέσεις ΜIPEL και LINEA PELLE στο Μιλάνο.

Συμμετοχή σε εκθέσεις & διεθνείς διαγωνισμούς:  Οι σπουδαστές της σχολής έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκθέσεις και επιδείξεις που διοργανώνει η σχολή ή εξωτερικοί φορείς.

Πρακτική Εξάσκηση - Χρήση Εγκαταστάσεων της Σχολής: Οι σπουδαστές που παρακολουθούν τα προγράμματα σπουδών επαγγελματικής κατάρτισης έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της σχολής και το μηχανολογικό εξοπλισμό που βρίσκεται στους κοινόχρηστους χώρους για πρακτική εξάσκηση σε ώρες που δεν διεξάγονται άλλα μαθήματα σε αυτούς τους χώρους (ισχύει για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το 1ο τετράμηνο σπουδών. Ισχύει και για τα άτομα που παρακολουθούν ως μαθήματα επιλογής τα εργαστηριακά μαθήματα του τομέα)

Βεβαίωση Σπουδών: Με την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης "Προγράμματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης" με θέμα "Σχέδιο & Κατασκευή Τσάντας & Αξεσουάρ"  με αναλυτική λίστα των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τεχνικό Σχέδιο - Πατρόν Τσάντας & Αξεσουάρ

Στο μάθημα τεχνικό σχέδιο – πατρόν τσάντας ο σπουδαστής μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα σχεδιαστικά εργαλεία και υλικά για τον τεχνικό σχεδιασμό τσάντας. Καλύπτονται θέματα εφαρμοσμένης γεωμετρίας, κλίμακας και αποτύπωσης των αντικειμένων με τη μέθοδο των ορθών προβολών και του προοπτικού σχεδίου. Διδάσκεται τη γεωμετρική μέθοδο σχεδιασμού πατρόν σε όλους τους βασικούς τύπους τσάντας ενώ κατά τη διάρκεια της διετούς φοίτησης καλύπτεται μεγάλη γκάμα τσαντών από απλές κατασκευές μέχρι και σύνθετες signature bags. Τέλος μαθαίνει να προετοιμάζει τον τεχνικό φάκελο της τσάντας με τα τεχνικά σχέδια και υπομνήματα υλικών, οδηγίες κατασκευής και τεχνικές λεπτομέρειες.

Εργαστήριο Κατασκευής Τσάντας & Αξεσουάρ

Το μάθημα εξειδικεύει το σπουδαστή στις τεχνικές κατασκευής τσάντας με χρήση μηχανημάτων τσαντοποιίας (επαγγελματικές γαζωτικές μηχανές, ρεφιλαριστικές κοκ). Το τμήμα είναι προσανατολισμένο στη χρήση δέρματος, ωστόσο γίνεται πειραματισμός και με διάφορες άλλες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην τσαντοποιία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών γίνεται μία κατασκευαστική διαδρομή σε διάφορους τύπους τσάντας καλύπτοντας όλες τις απαιτούμενες επιμέρους τεχνικές κατασκευών.

Σχέδιο Μόδας Τσάντας & Αξεσουάρ

Το μάθημα έχει σκοπό να αποκτήσει ο σπουδαστής τις απαραίτητες ικανότητες για να μπορεί να αποτυπώνει με λεπτομέρεια τις ιδέες του στο χαρτί. Θα διδαχθεί το σχεδιασμό ποικιλίας αξεσουάρ και το πως με τη χρήση διαφόρων υλικών θα μπορεί να αποτυπώσει υφές και να δίνει το απαιτούμενο βάθος στα σχέδιά του.

Ελευθερο Σχέδιο, Χρωματολογία & Αισθητική

Σκοπός του μαθήματος είναι  ο σπουδαστής να αναπτύξει την συνθετική του σκέψη και να καλλιεργήσει την αισθητική του αντίληψη και κρίση. Να κατανοήσει τις βασικές αρχές αναλογίας και προοπτικής καθώς και τη λειτουργία του φωτός και της σκιάς στη σύνθεση μορφών και την απεικόνιση υφών ώστε να αποδίδει µε ταχύτητα το θέμα µε την βοήθεια του σκίτσου.  Τέλος θα γνωρίσει το χρώμα και τη χρήση του καθώς και τις βασικές αρχές χρωματολογίας και αισθητικής και θα αποκτήσει το προσωπικό του ύφος και τον δικό του σχεδιαστικό γραφικό χαρακτήρα

Ιστορία Τέχνης & Μόδας

Το μάθημα έχει σκοπό τη γνωριμία με τα στοιχεία εκείνα της Ιστορίας της Τέχνης που επέδρασαν στη διαμόρφωση και εξέλιξη της ενδυμασίας μέχρι σήμερα. Τη μελέτη καλλιτεχνών των αντίστοιχων περιόδων και τα σημαντικότερα έργα τους και να εκτιμά πώς οι κοινωνικές, πολιτικές και θρησκευτικές εξελίξεις της κάθε περιόδου επηρέασαν την τέχνη και κατ’  επέκταση την ενδυμασία και τη μόδα.

Δημιουργικός Σχεδιασμός & Οργάνωση Συλλογής

Το μάθημα έχει σκοπό να μυήσει το σπουδαστή στη δημιουργική σκέψη και να τον βοηθήσει να αντιλαμβάνεται τη σχέση του σχεδιαστή με τον τελικό χρήστη και τις ανάγκες του. Να μπορεί να μελετήσει ένα θέμα σε βάθος και να το μετατρέψει σε πηγή έμπνευσης. Η μελέτη αυτή είναι το "οπτικό" ξεκίνημα στο ταξίδι του σχεδιασμού. Θα μάθει να χρησιμοποιεί τις διαδικασίες σύνθεσης και παραγωγής ιδεών όπως Κολλάζ, Storyboard, Mind Mapping, Brain-storming, τεχνικό φάκελο κτλ. καθώς και να προετοιμάζει δομημένες παρουσιάσεις ιδεών που θα οδηγήσουν τελικά στη δημιουργία portfolio και της πρώτης του collection.

Textile Art - Επεξεργασία επιφάνειας Δέρματος - Σχέδιο Υφάσματος 

Ένα από τα πιο σπουδαία δημιουργικά εργαλεία στα χέρια ενός σχεδιαστή είναι η αυτονομία να δίνει τη δική του σχεδιαστική ταυτότητα απευθείας στο υλικό που χρησιμοποιεί για την κατασκευή ενός αξεσουάρ. Έτσι το πιο απλό τεχνικά και σχεδιαστικά αντικείμενο μετατρέπεται σε έργο τέχνης με ένα υλικό που φέρει τη μοναδικότητα του δημιουργού του. Στο μάθημα αυτό θα πειραματιστούμε με διάφορες τεχνικές επεξεργασίας της επιφάνειας του δέρματος και των υφασμάτων τσαντοποιίας ώστε να δημιουργήσουμε νέες υφές και σχέδια. Τέτοιες τεχνικές είναι οι βαφές και οι πατίνες, η μεταξοτυπία, η τυπογραφική, η υφαντική, η ψηφιακές εκτυπώσεις, η ζωγραφική, η δημιουργία ανάγλυφων επιφανειών, stencil, laser printing & cutting και πολλά άλλα

Στοιχεία Marketing

Το μάθημα έχει σκοπό την αναγνώριση της αγοράς, τη μελέτη του ανταγωνισμού και των καναλιών διάθεσης των προϊόντων στην αγορά. Θα μελετήσουμε θέματα τιμολόγησης και διάθεσης b2b και b2c. Θα αναλύσουμε τις μεθόδους digital marketing και τους κανόνες του branding καθώς επίσης και βασικούς κανόνες  Merchandising και στησίματος βιτρίνας. Τέλος θα μιλήσουμε για φοροτεχνικά θέματα της εγχώριας αγοράς και τις ανάγκες που προκύπτουν για μία νέα επιχείρηση

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

*Το μάθημα Εργαστήριο Κατασκευής Τσάντας προϋποθέτει την παρακολούθηση και του μαθήματος Τεχνικό Σχέδιο - Πατρόν Τσάντας (το αντίστροφο δεν ισχύει)

** Το μάθημα Δημιουργικός Σχεδιασμός & Οργάνωση Συλλογής προϋποθέτει την παρακολούθηση όλων των μαθημάτων του 1ου και